Spint plaagherkenning

De kasspint is een 0,5 mm grote, geel-bruine mijt met twee donkergroene vlekken op de flanken, die leeft van plantensappen. De kasspint is optimaal actief bij een temperatuur van 25 à 30 ºC en houdt van een lage luchtvochtigheid. Een volwassen kasspint legt gemiddeld 50 à 100 eieren per keer. Bij een temperatuur van 30 ºC is de duur van de groei van eitje tot volwassen kasspint circa 1 week.

Spintschade is te herkennen aan de wit-gele plekjes op de bovenkant van het blad van de plant en aan een zijdeachtig spinsel aan de onderkant van het blad. Om zich te voeden zuigen spintmijten plantensap op. Hierdoor verkleuren de plantencellen geel, wat vaak aan de bovenkant van het blad waarneembaar is als gele puntjes. Aan de onderkant van het blad zitten de zeer kleine spinachtige beestjes, die in het floëem van de bladeren zuigen. Bij een ernstige aantasting vallen de bladeren af en worden de spinseldraden duidelijk zichtbaar.

Een goed hulpmiddel bij de plaagherkenning is het ophangen van gele vangstroken.

Vaak worden stekken met spinteieren geleverd. Advies is om tegelijkertijd met het uitzetten van de stekken, roofmijten uit te zetten.

Bestrijding van spint

Spint wordt met succes met de roofmijt Phytoseiulus persimilis bestreden. De roofmijt is een 0,6 mm rode mijt die zich snel beweegt en die onmiddellijk op zoek gaat naar spint. De roofmijt leeft hoofdzakelijk van spint en spinteieren, die hij leegzuigt en opeet. De roofmijten worden verpakt in een flesje van 1.000 exemplaren, goed voor een te behandelen oppervlakte van 25 m2 in geval van een niet te zware aantasting. De toepassing is eenvoudig: de inhoud van het flesje uitstrooien op de bladeren van de plant (en niet op de bloem).

Advies: behandel spint om de 14 dagen.

Succes!