Rode kool zaaitip

Zaaien

Rode kool kan voor de winter in een koude bak gezaaid worden (op een rijtje in de grond van de bak zelf).
De plantjes overleven de winter in de afgeschermde bak en worden dan vroeg in het voorjaar (maart) opgenomen en in de volle grond geplaatst. Let er bij het opnemen op dat het kluitje intact blijft – de aarde moet zoveel mogelijk aan de wortels blijven zitten. Deze teelt levert oogstbare kolen in juli-augustus.
Er kan ook vroeg in het voorjaar in een koude bak gezaaid worden (eind februari-maart), voor een oogst in het vroege najaar.
Plant de opgekweekte plantjes uiterlijk in mei uit. De plantafstand moet ruim zijn, bv 70 x 70 cm. Het hangt een beetje af van de grootte van de gebruikte soort.

In april kan ook nog in de volle grond op een zaaibed gezaaid worden.
Uiterlijk eind juni moeten deze planten naar hun definitieve plek.
Een geschikt ras voor deze teelt is de ‘Langedijker bewaar’. Zoals de naam het al zegt is dit bij uitstek een ras dat lang bewaard kan worden in de winter.

Wie geen zin heeft in al dat gedoe, koopt gewoon plantjes in een tuincentrum. Vaak is dan niet bekend welk ras het is en voor welke teelt de plantjes geschikt zijn.

Bemesting

Rode kolen zijn grote planten die aardig wat voeding kunnen verstouwen. Dat betekent dat de stikstofvoorziening op peil moet zijn.
Stalmest is prima om mee te bemesten, anders een mengsel van compost en koemestkorrels.
Kolen doen het beter in gronden met wat klei erin, die zijn minder droogtegevoelig.

Succes!