Prei zaaitip

Zelden stellen zaden mensen teleur. Meestal is het andersom.
Volg de simpele stappen uit deze handleiding en u staat versteld van het resultaat.
Alles wat je nodig hebt, is wat inspanning en een beetje geduld. De beloning zal de moeite waard zijn

Zaaien

Zomer-/herfstprei wordt in het vroege voorjaar, februari of maart, binnenshuis of in een verwarmde kas gezaaid. Zaai niet te dicht op elkaar, want meestal komt er veel op. Speciale zaaigrond voldoet prima maar potgrond ook.
Prei houdt van een goed bemeste grond die bovendien goed opengewerkt is.
Zolang de zaailingen in potten of een zaaibed zitten, zal het met de structuur wel meevallen,  maar zorg dat uw zaaibed voldoende bemest is.

Verspenen

Vanaf eind mei kun je de prei zijn definitieve plek geven, mits de stengels voldoende dik zijn, ongeveer potlooddikte.
Zorg dat ook deze grond een goede structuur en ontwatering heeft en voldoende bemest is.

Uitplanten

Haal eerst de zaailingen uit hun potjes of zaaibed. Snij van de langste wortels een stukje af, zodat ze ongeveer even lang worden als de rest. Ook aan de bovenkant moet er ongeveer een kwart tot een derde van het loof af. Dat laatste dient om teveel verdamping in de eerste dagen tegen te gaan en om de plant weer sneller in de groei te brengen.
Graaf dan een diepe geul en zet de prei erin. De onderlinge plantafstand is ongeveer 15 cm. De opening moet echt zo diep,  de prei moet er bijna tot de helft in staan. Je kunt ook diepe plantputjes maken met een lange pin. Nu wordt ook het belang van goed opengewerkte grond met een goede afwatering duidelijk: de wortels gaan anders rotten. Zet de prei erin en laat het gat of de geul open. Het gat vult zichzelf na een tijdje en als je een geul hebt, kun je die na een paar dagen een beetje dicht schoffelen.
Zorg dat je in nette rijtjes werkt. Met de hak moet je af en toe de grond tussen de rijen openwerken, dan slaat de grond niet dicht.
Ongeveer vanaf september kun je de prei oogsten. Je kunt wat je niet meteen nodig hebt, zo lang mogelijk op het veld laten staan tot de winter echt toeslaat. Geoogste prei kan in de vriezer bewaard worden.

Succes!