Ontkieming

buiten_zaaien_smal_3

Je kunt zaden op verschillende manieren ontkiemen. Hieronder lees je de drie meest voorkomende:

  • In een glas water (max.  24 uur);
  • Tussen tissues;
  • In het medium (aarde, steenwol etc.)

Watermethode
Je doet de zaden max. 24 uur in een glas water. Zodra de zaden open gaan, stop je ze in het medium op dezelfde manier als bij de tissuemethode.

Tissuemethode
Je plaatst de zaden tussen de tissues die vochtig moeten zijn (niet te vochtig). Controleer dit tweemaal per dag. Ideale temperatuur hierbij is tussen de 22-27 graden. Na 1 tot 5 dagen zullen de zaden een klein wit worteltje tonen. Plaats de zaden dan direct in het medium. Je doet dit door het bruine kopje vast te houden, zodat het witte worteltje rechtstandig in het gaatje gaat. Aanbevolen diepte hierbij is tussen de 5 en 10  mm.

Mediummethode
Stek- en zaaigrond is speciaal ontwikkeld voor het ontkiemen van zaden. Neem een turfpotje en vul het met stek- en zaaigrond. Water de grond in met water pH 6.2. Let op geen voedingsstoffen! Plaats het zaadje 5 mm diep en dek het af met wat stek- en zaaigrond. Zorg ervoor dat de grond los blijft. Plaats het geheel vervolgens in een kweekkas. Grote voordeel hiervan is dat je de luchtvochtigheid eenvoudig boven de 80% houdt. Ideale temperatuur is ook hier tussen de 22 en 27 graden.

Steenwol stekpluggen hebben een structuur die speciaal ontwikkeld is voor een optimale wortelvorming. Nadeel hierbij is het ontbreken van voeding in het medium. Neem een aantal stekpluggen en water ze in met een pH-waarde van 6.2. Doe dit niet te royaal i.v.m met schimmelvorming. Voeg hier nu een minimale hoeveelheid wortelstimulator of startbooster aan toe. Plaats de zaden weer op een diepte van 5 mm en dek ze af met wat steenwol. Zet het geheel vervolgens in een kweekkas. Luchtvochtigheid >80% en temperatuur 22-27 graden.