Boerenkool zaaitip

Boerenkool is een gemakkelijk te telen koolsoort die niet snel ziek wordt. Is winterhard, is voedzaam en lekker.
Boerenkool is de wintergroente bij uitstek, geen enkele andere groente kan nog zo lang in de winter blijven staan en door geoogst worden.
De boerenkoolplant bestaat uit een dikke hoofdstam met grote gekroesde bladeren. Het blad kan geoogst en gegeten worden.
Boerenkool behoort tot de kruisbloemenfamilie. Tot deze familie behoren ook bloemkool, broccoli, witte kool, rode kool en spruiten.

Zaaien

Het zaaien van boerenkool kan vanaf april tot mei in geulen, op een zaaibed. De geulen mogen tot 2,5 cm diep zijn, ongeveer 10 cm uit elkaar.

Verpotten, uitplanten of verspenen

Als de planten zo groot zijn dat ze goed zijn beet te pakken, kunnen ze verplant worden naar een vaste plaats, rond eind juni of begin augustus.
De boerenkoolplanten moeten ongeveer 60 cm uit elkaar komen te staan.

Standplaats

Een open standplaats is het beste voor de boerenkool. De grond dient goed los en waterdoorlatend te zijn.

Groei en verzorging

De boerenkool krijg een behoorlijke hoeveelheid blad, dat langs een stam groeit. Dit blad is geschikt voor de consumptie.
Nadat de planten uitgeplant zijn, heeft de boerenkool nog maar heel weinig verzorging nodig.
Alleen bij droog weer moet er water bij gegeven worden.
De boerenkool is van zichzelf een behoorlijk sterk gewas.

Bemesting

Om mooie grote planten te krijgen is bemesting naturlijk heel goed. Maar boerenkool kan ook vrij schrale grond verdragen.
Wel moet de grond goed waterdoorlatend zijn. Het los maken van de grond voor het planten van de boerenkoolplanten is dan ook zeer gewenst.

Oogst

Het blad van de boerenkool kan van november tot april worden gegeten.
De boerenkool is zeer winterhard en kan dus gewoon op het land blijven staan tot het nodig is voor gebruik in de winter.
Bij langdurige en zware vorst zal de boerenkool wel bevriezen. Het blad zal dan te week worden.
Boerenkool is het lekkerst als de eerste vorst eroverheen is gegaan. Het blad wordt er iets zachter van.
Krijg je na die vorst weer een warmere periode, dan zal de boerenkool weer gaan groeien. De nieuwe delen zijn dan harder, omdat die de vorst niet hebben meegekregen.
Het is het beste om boerenkool te oogsten op de dag dat je het gaat eten.
Wanneer je in februari nog boerenkool hebt staan, moet je alles oogsten. De planten voelen het voorjaar aankomen en krijgen de neiging om door te schieten en het blad wordt bitter.
Boerenkool is in te vriezen.

Buren

Het  is heel geschikt om boerenkool te kweken in de buurt van andijvie, witlof, bonen, erwten, peulen, hysop, kamille, salie, munt, rabarber, (bleek)selderij, aardappelen, radijs, wortelen, bieten, grasland, wormkruid en tomaat.
Minder geschikte buren zijn: aardbei, tulpen, sterrekers, uien en zonnebloemen.

Succes!