Aardappelziekte

Wat is het?

Aardappelziekte, ook wel Phytophthora genoemd, komt vaak voor in periodes met hoge temperaturen, ook ‘s nachts, daarbij nu en dan wat regen, een hoge luchtvochtigheid en dikwijls bewolkt weer.

Op stam, blad- en vruchtstelen ontstaan grote donkerbruine vlekken. Op de bladeren zijn bruine plekken met een lichtere rand te zien, in een later stadium ook witgrauw schimmelpluis aan de onderzijde. De plekken worden later zwart. Aangetaste bladeren verkleuren, verwelken en verschrompelen. Op het grensvlak van het afgestorven gedeelte en het gezonde gedeelte is meestal een zone herkenbaar waar de schimmel actief is.

De aangetaste tomaten krijgen bruine vlekken en worden glazig, daarna rotten ze. Aangetaste vruchten verkleuren bruin en verschrompelen (droogrot).

Vaststellen

Er is een eenvoudige test om de ziekte vast te stellen: stop één of enkele aangetaste blaadjes in een plastic zak, voeg er een paar druppels water bij en leg de afgesloten zak in het donker bij kamertemperatuur weg. De volgende dag kan Phytophthora worden herkend als zich aan de onderkant van de aangetaste blaadjes wit schimmelpluis heeft gevormd.

Preventie

Eerst dit: tomaten in de glazen kas hoeven niet preventief behandeld te worden. Er komt geen regen aan de bladeren en de planten blijven steeds droog. De kans op aardappelplaag is heel klein. Als onder glas de eerste symptomen van aardappelplaag verschijnen is er nog tijd genoeg om in te grijpen. De kans daartoe is trouwens heel klein, op voorwaarde dat er geen plaatsen zijn waar het water binnendruppelt tijdens regenbuien. Wat wel meer voorkomt in een kas is de bladvlekkenziekte (Cladosporium fulvum). Door velen verward met de aardappelziekte.

Bescherming

Een gouden tip is om buitentomaten onder een of andere vorm van ‘open’ bescherming te telen. Als je de planten kunt afschermen van de regen, verminder je de kans op aardappelplaag heel veel. Een afdak waarvan de opening naar het oosten gericht is, is ideaal. Je kunt dit afdak bijvoorbeeld aanbouwen aan een muur of vrijstaand in de tuin maken. Sommige firma’s hebben dit begrepen en bieden al zulke tomaten(serres)(kassen)  aan.

Ook de juiste plantafstand is van belang. Zorg voor voldoende beluchting tussen het gewas. Geef ‘s ochtends water, zodat het gewas kan drogen. Zorg bij het water geven dat het blad zo droog mogelijk blijft.

Aangetaste bladeren direct verwijderen en afvoeren naar de vuilverbranding, handschoenen en snoeischaar ontsmetten.

Bespuiting

In Nederland zijn er heel weinig producten erkend bij tomaten, alleen die op basis van chloorthalonil, maar dan  wel enkel bij de teelt van tomaten “onder bescherming” en alleen voor professioneel gebruik!

Men gaat er vanuit  dat in de professionele teelt tomaten onder bescherming geteeld worden en dat bespuiting tegen aardappelplaag dus eigenlijk niet nodig zal zijn. Vandaar het geringe aantal producten. Vraag advies in uw tuincentrum!

Succes!